AHR SECTORS
OFFICE & WORKPLACE

THE SPINE
(INTERIOR DESIGN)


  • OUR DESIGN OF THE SPINE SEES A FULLY INTEGRATED APPROACH TO INTERIOR DESIGN AND ARCHITECTURE, WORKING TOGETHER TO CREATE AN ENVIRONMENT WHERE WELLNESS IN MIND AND BODY HAS BEEN PRIORITISED THROUGHOUT ALL FACILITIES FOR THE COLLEGE.

  • The Spine has been designed according to the scientific and medical research principles established in the WELL standard, and when complete, will be one of the healthiest working environments in the world.

    Our interior design team has comprehensively applied these elements throughout The Spine. This includes the integration of biophilia into the building environment. Other considerations include the building’s ventilation system, which delivers greater levels of fresh air than typical commercial systems, with additional filtration to maintain high air quality levels throughout.

  • A ‘vertical’ village concept integrates green space, and access to natural light is prioritised, with the location of workstations close to glazing for both light and views to connect staff with the outdoors.

    The colour palette applied considers that of the development of a tree as we rise through the building, with earthier colours for the lower floors, merging into greener, leafier colours and patterns and the introduction of blues on the upper floors.

    Our interior design solution uses natural materials, textures and finishes wherever possible, with all furniture responsibly sourced to ensure that air quality is kept to a high standard. The naturalistic environment use of a natural colour palette includes the use of a timber curtain wall and timber floor.

  • An agile workplace environment contains a variety of work settings appropriate to a wide range of tasks and also encourages people to be much more active in their workplace environment. This consists of a series of different settings, each providing a distinct use to encourage a collaborative and healthy working environment. 

    Canopy: Meet and greet areas for staff, visitors and guests

    Hive: An area for group collaboration where a private space is not required with a range of furniture options available to suit the group collaboration tasks.

    Nest: A dedicated quiet space for staff, with added privacy which allows for periods of greater concentration or a change of environment

    Graze / Picnic: An informal eating area that is closely integrated into the workplace environment and can be considered a workplace setting in its own right rather than a support space

    Meadow: Discussion space for large group meetings, with flexible furniture

    Treehouse: Acoustic pods for both informal and formal meetings, allowing staff to conduct meetings without isolating themselves from the office environment

    - Enclave: Desk areas for staff, plus agile workspace, with a number of departmental areas that give staff a greater sense of 'ownership'



  • These areas are all interchangeable to provide a high level of flexibility which will evolve with the needs RCP . Collaboration is encouraged at every level through formal and informal spaces, including dining areas and meeting spaces. 

    Our interior design team worked closely with the Royal College of Physicians to embed the ethos and values of RCP into the fabric of the building and to showcase RCP’s dedication to the future of medicine and healthcare.

    Learn more about our architecture and design response for The Spine here.

DOWNLOADS

PEOPLE

NEWS

ROBERT HOPKINS

Regional
Director

PRINCESS ROYAL HOSPITAL

NEWS

DOMINIC MANFREDI

Director

GREENLAW BUSINESS INCUBATOR CENTRE