AHR SECTORS
EDUCATION

SWANSEA UNIVERSITY
IMPACT BUILDING


  • THE IMPACT BUILDING FOR SWANSEA UNIVERSITY IS A BESPOKE RESEARCH FACILITY SPECIALISING IN ADVANCE ENGINEERING, DESIGNED TO PROMOTE THE CROSS-DISCIPLINARY FERTILISATION OF IDEAS, IN THE PURSUIT OF NEW PIONEERING TECHNOLOGY, SUPPORTING THE GLOBAL ENGINEERING INDUSTRY WITH COLLABORATIVE, FUNDAMENTAL RESEARCH.

  • IMPACT and the neighbouring Computational Foundry, both designed by AHR, will serve as showcase developments located at the main entrance to the site.

    The transformative design combines laboratory and office space to provide a unique colocation environment for academia-industry partnerships. Rigorous logical principles are emphasised throughout the design. The building is organised into three distinct and highly connected areas – a research office building, a laboratory and workshop block linked by a central atrium.

    The strong aesthetic of the ‘collegiate’ campus design at Swansea Bay is neatly encapsulated in the façade design of the building. The crisp precast concrete panels and the red brick give a formal rhythm and human scale to the landscaped courtyard side of the building. This is juxtaposed by the industrial, saw toothed metal clad workshop with generous expanses of glass to connect campus users to the work being carried out within. The two forms are delicately interconnected by a light, bright glazed atrium.




    Click here to view to download and view the full Axonometric View

  • The design of the IMPACT building enables closer working relationships within a facility that offers a wide range of collaborative and flexible workspaces, in addition to heavily serviced and adaptable laboratory and workshop spaces, featuring outstanding levels of indirect natural light and sustainable technologies carefully integrated within the design.

    Research activities will be focused on promoting and supporting cross-disciplinary fertilisation of ideas under five core research themes: 

    • Future Manufacturing Technologies
    • Next Generation Materials Property Measurement
    • Advanced Structural Mechanics
    • Thin Films and Coatings
    • Metals Technology Centre
  • The project brief was to encourage the integration of sustainable technologies. Our design has accomplished this through the use of thermal solar collector technology, natural ventilation strategies, photovoltaic panels and a living wall, minimising the building’s greenhouse gas emissions and impact on the local and global environment.

    The building features a 114 metres square ‘living wall’ of approximately 5,500 plants and flowers, to bring a new level of sustainability, provide home for wildlife and enhance the biodiversity of the site. The building is also home to nest boxes for swifts, sparrows and bats.

    The project is designed to BREEAM Excellent standards.
  • Suspended within the atrium is a central, formal conference space, visually connecting the office and the workshop research spaces.
    Using a minimal and powerful palette, the reflections and visual connections through the subtle textures generate rhythm along the atrium space, emphasized by a sequence of intersections of volumes and openings.

    It is a clear spatial manifestation of the university’s requisite to interconnect academia, practice and knowledge share in a transparent way.

PEOPLE

KARLE BURFORD

Director

ANTHONY LANGAN

Director

HOLLAND PARK

NEWS
  • Shrewsbury Office Launch

  • 20 NOVEMBER 2015

  • READ MORE >

PENNINE CARE LOW SECURE UNIT

NEWS
  • WGBC Europe Leadership Awards

  • 16 OCTOBER 2015

  • READ MORE >