AHR HOME
MEDIA

BARBARA
HEPWORTH
BUILDING


  • A BRAND NEW 7,500M2 BUILDING COMMISSIONED BY THE UNIVERSITY OF HUDDERSFIELD, TO HOUSE ITS SCHOOL OF ART, DESIGN AND ARCHITECTURE. FOLLOWING THE UNIVERSITY'S BRIEF THE BUILDING PROUDLY DISPLAYS THE MULTI-DISCIPLINARY LEARNING, OFFERING A PLACE WHERE STUDENTS AND STAFF CAN COLLABORATE.

  • Set within the wider masterplan for the development of the University of Huddersfield Queen Street site, the Barbara Hepworth Building holds a unique campus position. Located adjacent to the Huddersfield Canal and the industrial heritage of the Spärck Jones Building, this provides a distinctive educational environment for students.

    The design enhances this canal side environment by providing a series of terraces which will bring the design work and the working life of the students into the landscape and waterside.

    The site is contoured across a challenging 5m level change from University Road into the heart of the new masterplan at the St Paul’s Street level. The design facilitates activity in the form of studios and a café at entrance level to enliven this façade. The open transparency provides a full exposition of the activities from University Road and the canal side, providing passers-by a detailed view of the creative process at work.
  • Upon entry to the University, visitors are engaged in the creative process, immediately bringing the building to life. From the main entrance, the building opens up into a triple height atrium and double height workshop space. The atrium provides students with a contemporary ‘forum’ space, encouraging interaction and collaboration across all disciplines, as well as the flexibility to be utilised for fashion shows, lectures and exhibitions.

    The upper levels are all open plan to allow spaces to be expanded or contracted as well as reconfigured for various creative requirements. Partitions can be added or removed as the University wish, which ensures future proofing of the building.

    For the new £30m building to complement the distinctive surroundings, we have introduced a limited palette of high-quality materials, which culminate in a bold, expressive and timeless landmark building.

    The highly sculptural form of the façade is reminiscent of origami and is an outward exposition of the creative work taking place within the building. The façade design responds intelligently to the functional requirements within the building, creates added depth whilst allowing natural daylight to enter deep into the building footprint. 

    The scheme has been designed to achieve BREEAM excellent and has been designed to maximise the wellbeing of students in line with the principles of WELL.

DOWNLOADS

PEOPLE

CARSTAIRS PRIMARY SCHOOLS

NEWS
  • Shortlisted for the 2017 Insider Yorkshire Property Awards

  • 15 AUGUST 2017
  • READ MORE >
NEWS
  • Civic Trust Award for Civic Centre

  • 06 NOVEMBER 2015

  • READ MORE >

ANTHONY LANGAN

Director

GURMINDER SANGHERA

Regional Director

NEWS
  • Architect
    returns to his University roots

    PRESS RELEASE

  • READ MORE >