AHR MEDIA

AWARD WINS
OUR YEAR SO FAR...


  • AUTHOR
    AHR Communications Team
  • DATE POSTED
    06 JUNE 19
  • SHARE >
  • UKHO HQ

    The new headquarters for the UK Hydrographic Office (UKHO) is a bespoke and inspiring three storey office building for one of the world’s leading geospatial information companies, designed to cultivate collaboration and prioritise connectivity. The highly durable and agile building supports a cultural shift towards a way of working that can meet the UKHO’s needs for decades to come.

    The project brief was to encourage a ‘one team’ culture. Our design has accomplished this through the use of generous staircases, open balconies and wide bridges which create physical and visual connection between all parts of the building.

    Arranged around a dramatic 800 m2 atrium, the building accommodates 700 desks across flexible floor plates which are broken down into 10 smaller neighbourhoods with a range of collaborative and agile workspaces.

    The design concept took inspiration from the hydrographic office’s work, following the theme of ‘Seabed to Surface’ with images of strata, contours and water currents influencing the aesthetic design throughout.

    The project is on course to achieve BREEAM Excellent and follows the Government’s Soft Landings process.

AWARDS

  • RIBA South West Award 2019
    Winner RIBA South West Award 2019
  • RIBA South West Award 2019
    Winner Sustainability Award 2019
  • RICS Awards South West 2019
    Winner Commercial Category
  • Michelmores Property Awards 2019
    Winner Building of the Year
  • British Construction Industry Awards 2019
    Winner Commercial Property Project of the Year
  • Construction News Awards 2019
    Winner Project of the Year (£20m-£50m)
  • Insider South West Property Awards 2019
    Winner Commercial Development of the Year
  • PLACES LEISURE EASTLEIGH

    The design of the new sustainable leisure centre underpins Eastleigh Borough Council’s commitment to promoting a healthy borough and offers the people of Eastleigh a new health and fitness venue with improved facilities, benefitting the whole community.

    The 9,400 m2 breeam excellent building is one of the largest in the region and was designed and constructed in under three years.

    The new facilities include a gym, fitness studios, 25m eight lane swimming pool, 15 badminton courts, tennis courts, squash courts and all-weather pitches, as well as a café and soft play area.

    The new building makes the most of its parkland surroundings through highly glazed double height spaces. AHR put the importance of natural daylight as a key priority in creating healthy and appealing spaces. Several design options were analysed to break away from the conventional leisure centre.

    Careful orientation of glazing to create north light within the swimming pool and sports hall combined with stretching the building 'spine' has achieved exceptional levels of daylight and parkland views throughout the occupied spaces.

    Despite the larger size, due to careful design the centre maintains a similar footprint to the existing leisure building, with no loss of green space, demonstrating its high environmental standards.

AWARDS

  • RIBA South Award 2019
    Winner RIBA South Award 2019
  • LABC Building Excellence Awards 2018
    Winner LABC Building Excellence Awards 2018
  • CONWY COUNTY COUNCIL OFFICES

    AHR was appointed by Muse Developments Ltd in 2014 to support them in a developer led competition to submit proposals for a new council office building for Conwy County Borough Council in Colwyn Bay.

    Following an extensive competitive dialogue process Muse was selected as the preferred Developer in September 2015. AHR led the development of the design proposals through the competitive dialogue process to produce a scheme which will deliver a once in a generation opportunity to change the methods of working for the Council creating a lasting legacy for the town, contributing towards the regeneration of the town centre and offering new possibilities.

    The building has been designed to sensitively sit within the context of the Victorian sea side town, yet be a contemporary intervention into this historic setting signalling the bright future for the town.

    The building has been designed to achieve a BREEAM rating of Excellent and an EPC rating of A.

    The four storey building has been designed around a central atrium space which distributes natural daylight into all working areas of the building. To the rear of the building a decked car park solution provides the quantum of car parking required by the brief for the Council.

AWARDS

  • RICS Wales Awards 2019
    Winner Regeneration
  • LABC Building Excellence Awards North Wales 2019
    Winner Best Large Commercial Project
  • Insider Property Awards Wales 2019
    Winner Workplace Design of the Year
  • Civic Trust Awards 2020
    Regional Finalist
  • BARBARA HEPWORTH BUILDING

    The Barbara Hepworth Building is a new 7,500m2 building for the University of Huddersfield to house their School of Art, Design and Architecture. The building embodies all that is current, contemporary and creative, proudly displaying the multi-disciplinary learning taking place and setting the scene for collaboration.

    The design of the new £30m building sets the scene for spontaneous interactions, ideas and innovations within, sparking new ways of working that will push the boundaries of creativity and find collaborative solutions to complex challenges.

    This ambitious new building’s rectilinear sculptural design aims to bridge millennia of creative practice. Much like the Bauhaus movement, staff, students and other creative practitioners and stakeholders will work under the same roof and be inspired by each other, combining traditional craft with visualisation, simulation and digital technologies to stimulate new thinking.

    Designed as a flexible factory for design creativity, the canal side location is celebrated with an iconic cantilever structure, encouraging views out and along the canal which runs through the heart of the university’s campus.

AWARDS

  • Constructing Excellence Awards Yorkshire and Humber 2019
    Winner Building Project of the Year (over £10m)
  • Northern Design Awards 2019
    Winner Commercial Build
  • JOSEPH PRIESTLEY BUILDING

    On behalf of the University of Huddersfield, AHR redeveloped the 1960's Joseph Priestley Building to provide modern, highly serviced teaching and learning environments for the new Faculty of Applied Sciences. 

    Through extensive remodelling and refurbishment, the outdated block has been transformed into an exciting and attractive space that supports the University's brand as a leading education provider.

    AHR’s design introduced a new atrium which completely redefines the circulation strategy and, through innovatively overcoming site level changes, creates a fully accessible and inclusive environment for all users. The atrium also provides new and much needed social and collaboration spaces at the heart of the faculty, and the access has also been transformed into a new welcoming entrance.

    The building has been stripped back to its concrete structure which, as well as lending a contemporary aesthetic to the space, gives inherent thermal stability and reduced energy consumption. A new central staircase enables easy movement between floors and through restoring the building’s overall height, space has been created for new high specification and intensively serviced laboratory spaces.

AWARDS

  • Insider Yorkshire Property Industry Awards 2019
    Winner Refit & Refurbishment Project of the Year
  • ORIGIN WORKSPACE

    Set in a prime location on beautiful Berkeley Square in Clifton, Bristol City Centre, Origin Workspace is a stylish and flexible coworking space that offers a diverse range of work environments.

    Origin Workspace has been designed to meet the needs and aspirations of the modern worker, promoting wellbeing and facilitating teamwork.

    The project offers 42,000ft2 of coworking space, including hot-desks, dedicated desks, cellular office space, meeting rooms, event space, and a members' lounge.

    A roof terrace allows workers to enjoy the open air and sunlight, as well as stunning views of Bristol. In the members' lounge, a kitchen and dining area allows for work breaks, networking and socialising.

    With its range of spaces, Origin Workspace offers a comfortable and dynamic base and networking hub for local entrepreneurs and startups, filling a need in the community and providing a valuable resource for growing businesses.

AWARDS

  • Insider South West Property Awards 2019
    Winner Commercial Workplace of the Year
  • Bristol Property Awards 2019
    Shortlisted Transformation category
  • GREENWOOD CENTRE

    The Greenwood Centre houses Camden's first Centre for Independent Living (CIL), run by disabled people for disabled people, offering specialist advice and support, opportunities for professional development, and spaces to learn new skills, be active, form relationships and grow in independence.

    The building’s range of flexible learning and activity spaces includes a multi-purpose hall, meeting and interview rooms, a training kitchen and café, IT resources, fitness and physiotherapy spaces, arts and craft studios and a music room, and on each level, there are landscaped gardens for various uses. A demonstration flat will showcase new technologies that can assist in independent living. A number of the spaces can also be hired for use by the wider community, allowing people who wouldn’t ordinarily use the centre to discover it, and consolidating its presence and identity within Camden.

    Greenwood Centre brings under one roof a number of key services previously spread across several sites, providing support with mental ill-health and learning disabilities.

    To develop the brief, Camden Council and our team partnered in an innovative consultation with care specialists and end-user groups to explore ways that the building could fully meet the diverse and specific needs of all the users involved. 

    We developed a variety of techniques to communicate their design concepts: using simultaneous speech-to-text interpretation, signing, use of tactile maps and models and the use of carefully designed ‘easy-read’ format presentations to facilitate the consultation with a remarkable degree of success.

AWARDS

  • Construction News Awards 2019
    Winner Project of the Year (Under £20m)
NEWS

UNIVERSITY OF BATH FACULTY OF ENGINEERING
& DESIGN

SHEPPARD MAINTENANCE & STORAGE FACILITY

NEPTUN OFFICE TOWER

CAMERON CLOSE

NEWS
  • AHR is delighted

    to be attending MIPIM 2015

  • READ MORE >